Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2009

υπαρκτός σουρρεαλισμός

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ στην περιοχή (UNRWA) Τζον Ρινγκ ότι ενδεχομένως το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Η δήλωση του Ρινγκ έγινε με αφορμή τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο αγόρια.

«Τα δύο αγόρια ήταν αθώα, αναμφισβήτητα, αλλά είναι νεκρά. Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι: ο θάνατός τους, όπως και ο θάνατος πολλών άλλων αθώων, συνιστούν εγκλήματα πολέμου;» είπε χαρακτηριστικά. Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ: «Οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο».

Δύο αγόρια, λοιπόν, όλα κι όλα έχουν χάσει τη ζωή τους και έγινε θέμα για εγκλήματα πολέμου. Για την ακρίβεια, τέθηκε απλώς το ερώτημα. Έτσι, έπεσε στο τραπέζι, και είναι πλέον στη διάθεση του καθενός. Συνιστά άραγε έγκλημα πολέμου; Δύσκολο να αποφανθείς. Τότε θυμάμαι και πάλι τον Ίταλο Καλβίνο: 'Το ψέμα δεν βρίσκεται στην περιγραφή, βρίσκεται στα ίδια τα πράγματα'. Γιατί τα ίδια τα πράγματα έχουν αλλάξει θέση, έχουν αλλάξει νόημα. Δεν είναι μόνο τα λόγια. Τι είναι πια το έγκλημα; Τι είναι πλέον το έγκλημα πολέμου; Τι πάει να πει γενικά 'έγκλημα σε ένα πόλεμο'; Είναι, άραγε, ο πόλεμος έγκλημα από μόνος του; Ποια στοιχεία τεκμηριώνουν και επίσημα ένα έγκλημα; Πόσα αγόρια νεκρά χρειάζονται για να στοιχειοθετηθεί έγκλημα;Κοινότοπα ερωτήματα θα πεις ίσως. Σωστά. Και ρητορικά πάνω απ'όλα. Το ψέμα δεν βρίσκεται στα λόγια, βρίσκεται στα ίδια τα πράγματα. Ο Μαρτίνος Λούθηρος έλεγε πως όποιος δεν κατανοεί τα πράγματα, δεν μπορεί να βγάλει νόημα από τα λόγια. Συμφωνώ. Κι όποιος δεν μπορεί να βγάλει κανένα νόημα πλέον από τα πράγματα, ό,τι λόγια και να βγάλει από το στόμα του θα είναι κούφια. Αν βγάλει φυσικά, γιατί ακόμα και γι αυτό, φάινεται πως έχουμε πολύ δρόμο. Γαμημένη ομερτά της συνείδησής μας, σπάσε επιτέλους.

2 σχόλια:

Συμφωνώ ΤΟΣΟ πολύ σ' αυτά που λες!
Τί σημαίνει "έγκλημα πολέμου"; Εγώ νόμιζα ότι ο ΙΔΙΟΣ ο πόλεμος ΕΙΝΑΙ ένα ολοκληρο έγκλημα...

χ.ζ. είπε...

Costinho ωραια τα ειπες.

 
 
 
 
Edited by © bananiotis