Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

chinese arithmetic

Διαβάζω στα νέα της ημέρας:
Διπλή βομβιστική επίθεση σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Τζακάρτα.
9 νεκροί.
Για τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο οι αρχές.
Κατάρρευση του stage που θα φιλοξενούσε τη Μαντόνα στη Μασσαλία.
2 νεκροί.
Προφανώς, το γεγονός καταχωρήθηκε στα εργατικά ατυχήματα. Δεν έχει Άραβες η ιστορία, ούτε Ασιάτες, άρα δεν προκύπτει τρομοκρατική σύνδεση. Και, έτσι κι αλλιώς, 2 νεκροί είναι απλώς ατύχημα. Από 3 και πάνω μιλάμε για επίθεση και τρομοκρατία, μάλλον.

Συνειρμικά, έρχονται στο νου, διάφορες περιπτώσεις που έχουν καταχωρηθεί γενικά και αόριστα κάτω από την -ούτως ή άλλως χαώδη- ταμπέλα 'τρομοκρατία'. Σκέφτομαι ότι η 17 Νοέμβρη στα 30 χρόνια της δράσης της, δεν έφαγε ούτε τους μισούς από όσους πήρε μαζί του το Δύστος και το Σάμινα μέσα σε μία νύχτα. Δεν θυμάμαι να έγινε λόγος για τρομοκρατία σ'αυτές τις περιπτώσεις. Προφανώς, δεν τρομοκρατήθηκε κανείς. Ακόμα κι όταν διαπιστώθηκε εγκληματική αμέλεια σχετικά με τις συνθήκες συντήρησης των πλοίων, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αρμοδίους ήταν ενήμεροι γι αυτές και τις όποιες ελλείψεις ή παρατυπίες.

Σκέφτομαι επίσης πόσους παίρνουν μαζί τους κάθε χρόνο οι ελληνικοί δρόμοι και οι εθνικές οδοί. Και η εγκληματική αμέλεια των οδηγών, επαγγελματιών και μη, αλλά και των μπάτσων, εκείνων δηλαδή που βρίσκονται στο δρόμο ακριβώς για να διευκολύνουν την κίνηση και να ελέγξουν παραβάσεις και άλλες παρεκτροπές -να ελέγξουν όχι κόβοντας κλήσεις και χαράτσια, αλλά με σκοπό να προλάβουν τα χειρότερα. Ψιλά γράμματα.

Μου έρχεται στο νου ένα μικρό ποίημα της Γώγου:
Τρομοκρατία: εξουσιάζω δια της
Βίας. Τρόμου.
Και τρομοκράτης τι θέλει να πει;
Δε θέλω απάντηση απ'αυτούς που την επινοήσανε.
Ζητάω απάντηση απ'τους λαχανιασμένους.

1 σχόλια:

Εμ, έτσι είναι!... "Ο,τι είναι νόμιμον δεν είναι τρομοκρατία" που θα 'λεγε και κάποιος...

 
 
 
 
Edited by © bananiotis