Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2009

υπαρκτός σουρρεαλισμός

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ στην περιοχή (UNRWA) Τζον Ρινγκ ότι ενδεχομένως το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Η δήλωση του Ρινγκ έγινε με αφορμή τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο αγόρια.

«Τα δύο αγόρια ήταν αθώα, αναμφισβήτητα, αλλά είναι νεκρά. Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι: ο θάνατός τους, όπως και ο θάνατος πολλών άλλων αθώων, συνιστούν εγκλήματα πολέμου;» είπε χαρακτηριστικά. Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ: «Οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο».

Δύο αγόρια, λοιπόν, όλα κι όλα έχουν χάσει τη ζωή τους και έγινε θέμα για εγκλήματα πολέμου. Για την ακρίβεια, τέθηκε απλώς το ερώτημα. Έτσι, έπεσε στο τραπέζι, και είναι πλέον στη διάθεση του καθενός. Συνιστά άραγε έγκλημα πολέμου; Δύσκολο να αποφανθείς. Τότε θυμάμαι και πάλι τον Ίταλο Καλβίνο: 'Το ψέμα δεν βρίσκεται στην περιγραφή, βρίσκεται στα ίδια τα πράγματα'. Γιατί τα ίδια τα πράγματα έχουν αλλάξει θέση, έχουν αλλάξει νόημα. Δεν είναι μόνο τα λόγια. Τι είναι πια το έγκλημα; Τι είναι πλέον το έγκλημα πολέμου; Τι πάει να πει γενικά 'έγκλημα σε ένα πόλεμο'; Είναι, άραγε, ο πόλεμος έγκλημα από μόνος του; Ποια στοιχεία τεκμηριώνουν και επίσημα ένα έγκλημα; Πόσα αγόρια νεκρά χρειάζονται για να στοιχειοθετηθεί έγκλημα;Κοινότοπα ερωτήματα θα πεις ίσως. Σωστά. Και ρητορικά πάνω απ'όλα. Το ψέμα δεν βρίσκεται στα λόγια, βρίσκεται στα ίδια τα πράγματα. Ο Μαρτίνος Λούθηρος έλεγε πως όποιος δεν κατανοεί τα πράγματα, δεν μπορεί να βγάλει νόημα από τα λόγια. Συμφωνώ. Κι όποιος δεν μπορεί να βγάλει κανένα νόημα πλέον από τα πράγματα, ό,τι λόγια και να βγάλει από το στόμα του θα είναι κούφια. Αν βγάλει φυσικά, γιατί ακόμα και γι αυτό, φάινεται πως έχουμε πολύ δρόμο. Γαμημένη ομερτά της συνείδησής μας, σπάσε επιτέλους.

3 σχόλια:

Συμφωνώ ΤΟΣΟ πολύ σ' αυτά που λες!
Τί σημαίνει "έγκλημα πολέμου"; Εγώ νόμιζα ότι ο ΙΔΙΟΣ ο πόλεμος ΕΙΝΑΙ ένα ολοκληρο έγκλημα...

χ.ζ. είπε...

Costinho ωραια τα ειπες.

Ανώνυμος είπε...

美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友

 
 
 
 
Edited by © bananiotis